Zabieg wybielania zębów cieszy się obecnie bardzo dużym zainteresowaniem. To świetny sposób na poprawę wyglądu uzębienia. Chociaż zabieg wykonywany w profesjonalnym gabinecie dentystycznym jest całkowicie bezpieczny dla pacjenta i przebiega bez zbędnego dyskomfortu, wymaga jednak dostosowania się do pewnych zasad dotyczących żywienia. Jest to szczególnie ważne w początkowym okresie bezpośrednio po wybielaniu.
Biała dieta, czyli co jeść po wybielaniu zębów?
Po wybielaniu zębów zaleca się stosowanie tzw. białej diety. Jest ona całkowicie bezpieczna dla zdrowia, ponieważ można w niej jeść większość produktów niezbędnych do prawidłowego odżywienia organizmu. Należy jednak wyeliminować produkty, które zawierają naturalne lub syntetyczne barwniki, które mogłyby doprowadzić do przebarwień na szkliwie.
Białej diety należy przestrzegać przynajmniej przez 48 godzin od przeprowadzenia zabiegu wybielania zębów. W ten sposób możemy dłużej utrzymać efekty zabiegu. Dwa dni to jednak zdecydowane minimum. Niektórzy zalecają wręcz, aby ze szkodliwych produktów zrezygnować nawet na 2 tygodnie.
Największym wrogiem białych zębów są papierosy, które przyczyniają się do najsilniejszych przebarwień. Bezpośrednio po zabiegu należy więc bezwzględnie zrezygnować z palenia.
Po wybielaniu zębów należy zrezygnować z produktów takich jak:
- kawa i herbata (również biała i zielona), czerwone i różowe wino, kakao, czekolada, piwo, ciemne soki owocowe (np. porzeczkowe, malinowe, pomidorowe itd.), cola
- ciemne zupy, sosy, żółtka jaj, wędliny, pasztety
- barwiące owoce i warzywa, takie jak buraki, szpinak, marchew, czerwona kapusta, papryka, pomidory, kukurydza, brokuły, borówki, jagody, żurawina, jeżyny, porzeczki, wiśnie
- barwiące przyprawy, takie jak np. chilli, kurkuma, curry, papryka
Co można jeść podczas białej diety?
- białe pieczywo, płatki, makarony, ryż, kaszę jaglaną i jęczmienną
- drób, ryby, owoce morza
- nabiał (oprócz topionych i żółtych serów)
- jasne warzywa, takie jak ziemniaki, kalarepa, seler, czosnek, kalafior, pietruszka, biała kapusta, cebula, fasolka, rzodkiewka, ogórki (obrane), cukinia, bakłażan
- niebarwiące owoce, np. banany